Hoe Appie in een week mijn maatje werd

Door Manon Wiggers

Een paard of pony huren, voor mij was het de eerste keer. Voor deze vijf dagen was Appie (de knapste Haflinger van stal) even echt ‘mijn’ paard. Lekker poetsen, knuffelen, vlechten, rijden en de stal uitmesten, want ja; dat hoort er natuurlijk ook bij. Voor mij was dit een heerlijke manier om vakantie te vieren. Zeker nu het op vakantie gaan even niet zo vanzelfsprekend was.

30 Graden

De eerste dag verzamelden we met z’n allen in de stallen en werd uitgelegd wat de bedoeling was. Zo werd verteld over het programma en werd uitgelegd hoe we het beste met de warmte om konden gaan. Want warm was het in de week van 10 augustus zeker! Elke dag gaf de weerapp op onze telefoons ruim de 30 graden aan. Dat was niet alleen warm voor ons, maar ook voor de paarden. Met elkaar besloten we daarom om elke dag een uur eerder te beginnen (08.30 uur), zodat we nog voordat het echt te warm werd, even lekker konden rijden. Na het rijden werd vervolgens door iedereen een emmer met water en een spons gepakt, zodat de paarden lekker konden afkoelen. En ja, velen van ons overwogen zelf ook nog even een natte spons boven het hoofd uit te knijpen 😉

Buitenrit

De tweede dag maakten we onze paarden klaar voor een buitenrit. De zadels gingen op, de hoofdstellen gingen om en met Coby (een trouwe Fries) voorop gingen we op weg. Heerlijk reden we door het gras en tussen de bomen door. Af en toe was er zelfs een fijn briesje wind aanwezig, die we met deze warme temperaturen goed konden gebruiken. Aan het einde van de rit liepen we met onze paarden naar achteren in de wei. Toen we onze paarden vervolgens naar links draaiden, wisten zij al wat er ging gebeuren: tijd voor galop! Ondanks de warmte wisten de paarden goed te versnellen en werd het weliswaar een echte race. Aangezien de buitenrit zo’n succes was, is een deel van de groep er op donderdag opnieuw op uit getrokken.

Band opbouwen

Appie is een stoere Haflinger, breed gebouwd en heeft een aanwezig karakter. Zo ziet hij er niet alleen uit als een mannetje, maar zo gedraagt hij zich ook zeker.
Na bijna zes weken in de wei met met name mooie merries, was het wel weer even wennen dat hij aan de bak moest. Met enig protest kreeg ik hem mee uit de wei en toen hij op stal stond, werd elk voorbijgaande paard of pony enthousiast begroet met een hinnik. Al snel werd hij wat rustiger en kreeg hij meer oog voor mij. Met de dag werd ik gekker en gekker op Appie. Door elke dag samen te zijn en elke dag met elkaar te werken, bouw je tenslotte een band op. Ik vond het heerlijk om elke dag met hem aan het werk te gaan en hem te verzorgen. Ik kan nu dan ook wel echt zeggen dat hij mijn maatje is geworden.

About the author

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *