Emily Geul

Op mijn vierde werd ik al door mijn moeder op onze twee Shetlanders gezet. Ik viel er minimaal een keer per week van af, maar dat maakte niet uit. Ik leerde daardoor door te zetten. Op mijn zevende kwam ik bij manege Warnaar voor les. De eerste pony waar ik op reed was Sproetje, daarna Freya en daarna Madonna.

Ik was er altijd op zaterdag. Vanaf de tweede klas van de middelbare school ging ik stage lopen en doordeweeks helpen op stal. Dat groeide uit tot twee vaste dagen en nu ben ik er op woensdag, vrijdag en af en toe dinsdag en/of zaterdag. Vanaf mijn zeventiende ging ik helpen met lesgeven van kinderen. Dat was zo leuk dat ik er verder mee wilde gaan en inmiddels geef ik les op woensdag en op vrijdag.

Op mijn twintigste ben ik gestart met een opleiding paard en gedrag via e-quine.com die 3,5 jaar duurt. Je leert er grondwerk, paardentaal, paardvriendelijk trainen en omgaan met gedragsproblemen. Inmiddels doe ik het tweede jaar. Voor de opleiding deed ik al vrijheidsdressuur (o.a. je paard trucjes leren) met mijn verzorgpaard.

Toen Sonja op de manege kwam, moest die alles nog leren en ben ik met grondwerk begonnen. Daarna inrijden. Dat ging aanvankelijk heel goed, maar toen ben ik er een paar keer flink afgevallen. Ik was nooit bang na een val, maar toen ineens wel. Ik ben daardoor bewust met haar blijven trainen, maar dan vooral grondwerk en vrijheidsdressuur. Dat laatste vindt ze heel erg leuk en ze kan inmiddels buigen, het compliment, flemen, steigeren en nog een hele trukendoos. Ik doe de vrijheidsdressuur nu ook rijdend, maar dan zonder zadel om mijn angst te overwinnen en dat gaat goed!