Waarom lopen wij links van een paard en stijgen we op vanaf de linkerzijde van het dier?

door Olga Kooy

Wie voor het eerst gaat paardrijden en met een paard of pony aan de hand naar de bak loopt, krijgt te horen dat hij/zij links van het dier moet lopen. Aangekomen in de bak wordt uitgelegd hoe je vanaf de linkerzijde moet opstappen.

Dat doe je natuurlijk, maar waarom? Er moet een goede reden voor zijn, want men doet dit niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld. Aan het paard kan het niet liggen: er is geen verschil in lichaamsbouw tussen de linker- en rechterzijde.

Rechts op- en afstappen is trouwens absoluut niet gemakkelijk. Ik heb het tijdens een bergrit in de Pyreneeën ooit geprobeerd in opdracht van onze gids (“Stel je eens voor dat je moet afstappen en links van je is een ravijn”, zei hij). Het viel zwaar tegen! Maar dat was niet omdat het moeilijker is, maar omdat je over elke beweging eerst moet nadenken en deze precies andersom uitvoeren als je gewend bent.

Afgelopen september ging ik naar het Horse Event in Deurne en daar hoorde ik eindelijk wat de reden is van het links op- en afstappen. Dit was tijdens een demonstratie van het Istituto Italiano d’Arte Equestre. Zij lieten ons o.a. genieten van de zijgangen en legden uit dat deze dressuuroefeningen oorspronkelijk zijn bedacht voor het slagveld, waar de bereden soldaten van de cavalerie het moesten opnemen tegen de soldaten te voet.

Onze gewoonte om links op te stappen is dan ook afkomstig van de cavalerie. De soldaten van de cavalerie hadden natuurlijk een sabel of zwaard om tegen de vijand te vechten. Omdat de meeste mensen rechtshandig zijn hing men het sabel aan zijn linkerzijde. Dan kun er namelijk met je rechterhand goed bij. Als je met een sabel aan je linkerzijde op een paard wilt stappen, zit het sabel niet in de weg als je dit aan de linkerkant van het paard doet.

Raadsel opgelost!

About the author

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *